Selalu kita dengar ibu atau isteri mengarahkan
kita supaya menambah sedikit aji*****to untuk kasi lazat lagi itu masakan.
Itupun kalau para bapa yang disuruh oleh isteri untuk masak. Jikalau isteri
yang masak, pernahkah kita cakap “kasi tambah sikit tu aji*****to supaya sedap
sayang!”
Demikianlah pendahuluan kepentingan aji*****to
atau Mono Sodium Gulamate (MSG) dalam memujuk hati segenap surirumah supaya
melazatkan lagi makanan mereka. Sebagaimana pentingnya bawang, lada dan garam,
begitu jugalah peranan MSG yang dianggap nadi penyedap kepada masakan. Oleh itu
tidak hairanlah jika hampir semua rumah di Malaysia pasti memiliki
sekurang-kurangnya sebotol penambah perisa tersebut sebagai ‘teman’ setia di
dapur.
Tetapi adakah kita sedar, bahawa
pelbagai kajian saintifik yang dijalankan oleh pakar seluruh dunia mendapati
bahawa MSG memberi impak negatif kepada kesihatan manusia? Tahukah kita bahawa
penggunaan MSG pernah dikritik hebat oleh Persatuan Barah Kebangsaan Jepun,
negara kelahirannya sendiri?
Buktinya pada 25 Oktober 1983, Dr.
Shozo Takayama dari institusi tersebut telah menjalankan kajian ke atas 84 ekor
tikus yang diberi dua jenis MSG. Selepas 16 bulan, keputusannya menunjukkan
tikus-tikus berkenaan telah mengalami tanda-tanda tumor (ketumbuhan) pada
paru-paru, usus kecil dan besar, bawah kulit, perut dan otak. Demikian juga
hasil kajian Dr. John W. Olney dari University Washington pada awal tahun 1968,
yang menunjukkan bahawa MSG mampu menjejaskan otak dan urat saraf.
Fakta ini terbukti dengan sendirinya
apabila pada tahun yang sama, muncul sejenis penyakit yang digelar “Sindrom
Restoran Cina” (Chinese Restaurant Syndrome). Ia ditemui oleh Dr. RHM Kwok dari
Amerika Syarikat yang mengkaji pelanggan-pelanggan di sebuah restoran makanan
cina yang mengalami rasa kebas di tengkuk, menurun ke bahagian lengan dan
belakang, lemah-lemah anggota dan denyutan koronari yang berlaku setiap 15
hingga 20 minit. Semua symptom ini dialami selepas menjamah hidangan cina, dan
puncanya adalah akibat penggunaan MSG yang tinggi. Kajian ini disokong lagi
oleh Dr. Baker dan Allen dari hospital Royal North Shore, Sydney, apabila dua
pesakitnya diserang asma kronik selama 12 jam sesudah menikmati masakan cina.
Selain itu, kesan MSG turut terlihat
pada kanak-kanak. Penggunaan secara berleluasa dalam makanan ringan dan makanan
bayi menyebabkan anak-anak turut terdedah kepada bahaya ini. Menurut Dr. Olney
lagi, proses penyerangan secara halus MSG terhadap otak bayi yang normal
mungkin tidak dapat dikesan, namun ia tetap mendatangkan kesan buruk apabila
bayi tersebut mencapai tahap kematangan. Tambahan pula, kesan ini turut
membantutkan kebolehan anak menerima pelajaran.
Inisiatif terbaik untuk menangani
masalah ini adalah dengan mengelakkan penggunaan MSG, dan menggantikannya
dengan bahan perasa asli. Surirumah dan peniaga tidak perlu bimbang tentang
kualiti rasa makanan, kerana kebanyakkan masakan tempatan sudah sememangnya
kaya dengan ‘rasa tersendiri’ dari penggunaan pelbagai jenis herba dan
rempah-ratus.
-------------
Exfuze turut menyarankan agar kita semua rakyat malaysia mengamalkan corak pemakanan yang seimbang dengan meminimumkan penggunaan perasa tambahan yang boleh mengakibatkan masalah jangka panjang. Amalkan Exfuze Seven Plus untuk kesihatan optimum.
CALL / SMS AZIZ : 010 7890101
Tiada ulasan:
Catat Ulasan