Pengenalan
Minyak masak yang biasa digunakan
bagi menggoreng makanan adalah minyak kelapa sawit atau palm olein. Ia
bertindak sebagai medium pemindahan haba kepada makanan semasa proses
penggorengan. Minyak masak yang berkualiti
akan menghasilkan makanan yang menarik,
rangup dan memberikan rasa
yang sedap.
Panduan penggunaan minyak masak berulang kali ini ditujukan kepada ;
- pengendali makanan di rumah, dan
- pengendali makanan di premis makanan.
Pelbagai jenis makanan tempatan
digoreng menggunakan minyak masak seperti ;
- ayam, ikan, kentang, keropok,
- buah-buahan seperti pisang dan cempedak, serta
- kuih-muih seperti donat dan karipap.
Selain digunakan untuk menggoreng
makanan, minyak masak juga digunakan untuk menumis makanan bagi memberikan rasa yang lebih sedap
pada makanan.
Warna
minyak masak berbeza mengikut sumber minyak di mana :
- warna minyak sawit adalah daripada kuning kepada kemerah-merahan,
- warna minyak zaitun adalah daripada kuning kepada hijau lembut, manakala
- warna minyak matahari adalah kuning jernih.
Perubahan
kualiti minyak masak boleh disebabkan oleh :
- Jenis makanan yang digoreng di mana makanan berasaskan haiwan lebih cepat menurunkan kualiti minyak masak berbanding makanan berasaskan tumbuhan.
- Kandungan air dalam makanan yang digoreng.
- Kekerapan penggorengan.
- Suhu menggoreng makanan di mana suhu yang tinggi akan mempercepat proses minyak masak menjadi tengik.
- Salutan yang digunakan bagi menggoreng makanan seperti rempah akan menurunkan kualiti minyak masak dengan cepat.
Perubahan yang berlaku dalam minyak
masak semasa proses menggoreng
makanan adalah seperti;
- pengoksidaan,
- polimerisasi, dan/atau
- hidrolisis
yang menghasilkan ;
- warna minyak masak menjadi perang pekat,
- minyak masak menjadi semakin pekat atau likat, serta
- bau yang tengik.
Amalan Baik Bagi Menjamin Kualiti Makanan Bergoreng
- Guna alat menggoreng yang mudah dibersih dan diselenggara.
·
Alat, bakul dan peralatan seperti
penapis minyak, senduk atau alat kacau sebaik-baiknya diperbuat daripada stainless steel.
- Bersihkan alat menggoreng dan alat penapis minyak secara teratur.
- Minyak masak perlu disejukkan sebelum ditapis.
- Guna alat tapis untuk menapis minyak masak seperti :
·
Kain
jarang seperti cheese cloth (bagi sisa halus), atau
·
Alat penapis stainless steel bagi sisa makanan yang terapung di
dalam minyak.
- Guna minyak masak yang jernih bagi menggoreng makanan.
- Elak memasukkan bahan perasa dalam minyak masak untuk menggoreng.
- Elak mendedahkan minyak masak kepada sinar cahaya matahari.
- Elak daripada menambah minyak masak yang baharu ke dalam minyak masak yang telah lama digunakan.
- Pastikan suhu minyak masak tidak melebihi 180°C (jika ada alat kawalan suhu) atau minyak masak tidak berasap.
- Pastikan kandungan makanan dalam minyak menggoreng tidak melebihi 1/6 daripada kandungan minyak.
Menentukan Masa Bagi Pembuangan
Minyak Masak
Minyak masak yang digunakan berulang
kali perlu dibuang dan digantikan
dengan minyak masak baharu jika berlaku perkara berikut :
- Warna minyak masak menjadi perang pekat.
- Minyak masak menjadi lebih likat atau pekat.
- Minyak masak berbau tengik.
- Asap banyak dihasilkan semasa minyak masak dipanaskan.
- Warna makanan yang digoreng menjadi terlalu perang dan tidak menarik.
- Rasa makanan yang digoreng menjadi tidak sedap disebabkan oleh sisa makanan dalam minyak masak.
Pembuangan Minyak Masak
- Buang minyak masak yang telah dikenal pasti rosak atau tidak sesuai digunakan lagi.
- Pastikan minyak masak yang telah diguna berulang kali disejukkan sebelum dibuang.
- Minyak masak yang akan dibuang hendaklah dikumpul dalam bekas yang tertutup bagi pembuangan melalui sistem sampah atau sistem pengutipan minyak masak.
- ELAK pembuangan minyak masak ke dalam sinki dan longkang kerana ia akan menjejaskan sistem paip, longkang dan sisitem pengaliran air.
……………..
Amalkan cara penyediaan makanan yang
sihat. Anda inginkan makanan tambahan paling selamat dan diperakui oleh
Kementerian Kesihatan Malaysia ? Cubalah sebotol Exfuze Seven Plus Klasik hari
ini. Pelbagai nutrient seimbang dalam sebotol 7+.
CALL / SMS AZIZ : 010
7890101
Tiada ulasan:
Catat Ulasan