Jumaat, 1 Mei 2015

Exfuze : Panduan Penggunaan Minyak Masak Berulang Kali



Pengenalan

Minyak masak yang biasa digunakan bagi menggoreng makanan adalah minyak kelapa sawit atau palm olein. Ia bertindak sebagai medium pemindahan haba kepada makanan semasa proses penggorengan. Minyak masak yang berkualiti akan menghasilkan makanan yang menarik, rangup dan memberikan rasa yang sedap.


Menggoreng makanan

Panduan penggunaan minyak masak berulang kali ini ditujukan kepada ;
  • pengendali makanan di rumah, dan
  • pengendali makanan di premis makanan.
Pelbagai jenis makanan tempatan digoreng menggunakan minyak masak seperti ;
  • ayam, ikan, kentang, keropok,
  • buah-buahan seperti pisang dan cempedak, serta
  • kuih-muih seperti donat dan karipap.

Selain digunakan untuk menggoreng makanan, minyak masak juga digunakan untuk menumis makanan bagi memberikan rasa yang lebih sedap pada makanan.
Warna minyak masak berbeza mengikut sumber minyak di mana :
  • warna minyak sawit adalah daripada kuning kepada kemerah-merahan,
  • warna minyak zaitun adalah daripada kuning kepada hijau lembut, manakala
  • warna minyak matahari adalah kuning jernih.
  
Perubahan kualiti minyak masak boleh disebabkan oleh :
  • Jenis makanan yang digoreng di mana makanan berasaskan haiwan lebih cepat menurunkan kualiti minyak masak berbanding makanan berasaskan tumbuhan.
  • Kandungan air dalam makanan yang digoreng.
  • Kekerapan penggorengan.
  • Suhu menggoreng makanan di mana suhu yang tinggi akan mempercepat proses minyak masak menjadi tengik.
  • Salutan yang digunakan bagi menggoreng makanan seperti rempah akan menurunkan kualiti minyak masak dengan cepat.
Perubahan yang berlaku dalam minyak masak semasa proses menggoreng makanan adalah seperti;
  • pengoksidaan,
  • polimerisasi, dan/atau
  • hidrolisis
yang menghasilkan ;
  • warna minyak masak menjadi perang pekat,
  • minyak masak menjadi semakin pekat atau likat, serta
  • bau yang tengik.

Amalan Baik Bagi Menjamin Kualiti Makanan Bergoreng
  1. Guna alat menggoreng yang mudah dibersih dan diselenggara.
·         Alat, bakul dan peralatan seperti penapis minyak, senduk atau alat kacau sebaik-baiknya diperbuat daripada stainless steel.
  1. Bersihkan alat menggoreng dan alat penapis minyak secara teratur.
  2. Minyak masak perlu disejukkan sebelum ditapis.
  3. Guna alat tapis untuk menapis minyak masak seperti :
·         Kain jarang seperti cheese cloth (bagi sisa halus), atau
·         Alat penapis stainless steel bagi sisa makanan yang terapung di dalam minyak.
  1. Guna minyak masak yang jernih bagi menggoreng makanan.
  2. Elak memasukkan bahan perasa dalam minyak masak untuk menggoreng.
  3. Elak mendedahkan minyak masak kepada sinar cahaya matahari.
  4. Elak daripada menambah minyak masak yang baharu ke dalam minyak masak yang telah lama digunakan.
  5. Pastikan suhu minyak masak tidak melebihi 180°C (jika ada alat kawalan suhu) atau minyak masak tidak berasap.
  6. Pastikan kandungan makanan dalam minyak menggoreng tidak melebihi 1/6 daripada kandungan minyak.

Menentukan Masa Bagi Pembuangan Minyak Masak

Minyak masak yang digunakan berulang kali perlu dibuang dan digantikan dengan minyak masak baharu jika berlaku perkara berikut :
  • Warna minyak masak menjadi perang pekat.
  • Minyak masak menjadi lebih likat atau pekat.
  • Minyak masak berbau tengik.
  • Asap banyak dihasilkan semasa minyak masak dipanaskan.
  • Warna makanan yang digoreng menjadi terlalu perang dan tidak menarik.
  • Rasa makanan yang digoreng menjadi tidak sedap disebabkan oleh sisa makanan dalam minyak masak.

Pembuangan Minyak Masak
  1. Buang minyak masak yang telah dikenal pasti rosak atau tidak sesuai digunakan lagi.
  2. Pastikan minyak masak yang telah diguna berulang kali disejukkan sebelum dibuang.
  3. Minyak masak yang akan dibuang hendaklah dikumpul dalam bekas yang tertutup bagi pembuangan melalui sistem sampah atau sistem pengutipan minyak masak.
  4. ELAK pembuangan minyak masak ke dalam sinki dan longkang kerana ia akan menjejaskan sistem paip, longkang dan sisitem pengaliran air.
……………..

Amalkan cara penyediaan makanan yang sihat. Anda inginkan makanan tambahan paling selamat dan diperakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia ? Cubalah sebotol Exfuze Seven Plus Klasik hari ini. Pelbagai nutrient seimbang dalam sebotol 7+.



CALL / SMS AZIZ : 010 7890101

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
disahkan halal

TERBUKTI


Orac Value Exfuze

Now the next question I get allot is, ok but what is the ORAC value of brand X drink? So I did some research on the ORAC value of the popular drinks.

The ORAC value of eXfuze is 50,000 per liter bottle. Thats pretty impressive isn't it. eXfuze accomplishes this by being a mulit botanical therefore providing a full spectrum of nutrition

Picture

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)
. EXFUZE ORAC
=50,000 equivalents per liter
Young Berry Juice ORAC =32,750 equivalents per liter
Mona Vie Juice ORAC =18,500 equivalents per liter
Xango Juice ORAC =13,750 equivalents per liter
EB Tahitian Noni Juice ORAC =12,500 equivalents per liter
Himalayan Goji Juice ORAC =10,000 equivalents
Silver Sea ORAC =2,000 equivalents per liter

Report From
Orac Value Exfuze
The ORAC value of eXfuze is 50,000 per liter bottle. Thats pretty impressive isn't it. eXfuze accomplishes this by being a mulit botanical therefore providing a full spectrum of nutrition. The name eXfuze originated from the process of creating Seven+. The "eX" represents the extracts that are taken from each botanical, ensuring that only the most nutrition-rich parts are used.
"Fuze" designates the "fuzing" of all of the ingredients into a formula that is nutrition dense and second to none.
Another point that sold me was that there is no bezoate as a preservative, no sugar added, no sodium. This translates into using a natural vegetable preservative that is cold pressed to give you the highest amount of nutrition.

Kekuatan Seven +





eXfuze Seven – Ingredients

Picture
GAC
Mengandungi 70 kali ganda lebih Lycopene berbandiung tomato, 10 kali ganda lebixh Beta Carotene berbanding lobak merah, ia melembut dan melincinkan kulit serta mencerahkan mata.

- Mencegah Strok, Barah, janung
- Mengawal gula zdalam darah
- Pencegahan kanser prostat.
Pencegahan kehilangan daya ingatan dan penyakit Alzheimenr
- Pengawalan kolesterol



Picture
Noni
Mengandungi Beta-Carotene, Kalsum, semua jenis Vitamin B, Vitamin C, dan Pelbagai Mineral.

- Membaiki sistem pernafasan (lelah)
- Menurunkan paras gula dalam darah dan membaikipulih fungsi Pankreas.
- Menyelesaikan masalah resdung / alahan
- Membaikpulih dan membina asel-sel tumbuh
- Mengeluarkan toksid / keracunan dalam badan
- Menambah Oksigen dalam badan.

Picture
Goji
Mengandungi 19 Asid Amino, Beta-Carotene, 21 jenisb Mineral, Vitamin C, B dan Kompleks E.

- Memusnahkan Radiakal Bebas
- Meningkatkan Metabolisma
- Melancarkan Pengedaran Darah
- Merendahkan LDL Kolaesterol
- Meningkatkan sistem imun
- Meningkatkan fungsi Hormon
- Mengurangkan risiko (cataracts)


Picture
Mangosteen
Mengandungi Anti-Oksida dan kandungan Xanthones yang teramat tinggi !.

Membantu memperbaiki dan memulihkan pelbagai penyakit saraf.

- Mencegah batu Karang & Buah pinggang
- Mencegah Osteoporosis
- Mencegah kemurungan, tekanan / Stress
- Mencegah kesan-kesan Diabetes
- Anti tumor & mencegah kanser
- Membantu mengawal tekanan darah tinggi
- Mencegah lenguh sendi


Picture
Seabuckthorn
Mengandungi Vitamin C, K, E, Asid Folik, Carotenoid, Omega Kompleks 3, 6, 7, & 9 serta kandungan Anti-Oksizda dan Flavanoid yang teramat tinggi.

- Penjagaan Rambut
- Rawatan kulit kepala
- Mengurangkan inflamasi kulit
- Tingkatkan pemnyebuhan luka kulit
- Mengurangkan pigmentasi kulit
- Atasi rheumatism, sakit pinggang
- Menbantu sistem penghadaman

Picture Acai
Mangandungi Vitamin A, B1, B2, & B3. Juga Vitamin C, Antioksida, Phytonurtrien dan Asid Amino yang hampir sempurna !.

- Membantu & Merangsang Sistem Imun & Metabolisma
- Membantu Menghalang Pembekuan Darah
- Menjaga Kolestrol baik & mencegah penyakit Jantung
- Mengurangkan Berat Badan / melawan Obesiti.
- Membaiki sistem penghadaman
- Meningkatkan tenaga & Stamina
- Menurunkan tekanan darah.
- Anti penuaan dan radang / melawan radikal bebas.

Picture
Brown Seaweed
Adalah sejenis nutrien bernama Fucoidan. Kandungan Vitamin dan Mineralnya menyerupai kandungan Susu ibu. Ia dapat menyokong imun sesaorang dengan menambahkan sel-sel Darah Putih yang sihat.
- Anti Radang yang hebat
- Penyahtoksik badan

Picture
WATER of Life
(Functionnal Water)
Sebagai asas untuk menggabungkan semua " Superfood " yang terhebat ini. exfuze stelah menggunakan Air ' Functional ' yang tulen didalam SEVEN+ Air yang seakan-akan sama dengan cecair yang terkandung di dalam sel-sel manusia yan g sehat. Dengan nilai PH yang lebih tingg. ia amat mudah diserap ke dalam badan.